tutorial boro
 
 
Boro is de traditionele Japanse patchwork-techniek die werd in Japan ontwikkeld om kleren te repareren of te versterken. Wat is dan het verschil tussen sashiko en boro? Sashiko is de borduurtechniek (het zetten van de steekjes) terwijl boro het resultaat van het repareren van de kleding is.  Boro wordt nog steeds gebuikt zoals het oorspronkelijk bedoeld was (denk aan denim repair), maar het wordt tegenwoordig ook toegepast als een decoratieve borduurtechniek en in quiltwerk. Heeft u nog nooit boro gedaan? Dan is een klein project, zoals een placemat, perfect om kennis te maken met deze techniek!
 
Wat heeft u nodig?
-stukjes stof van allerlei maten, texturen en kleuren. Voor mijn placemat  heb ik stukjes Japanse vintage stof gebruikt maar die kunnen ook met kleurrijke stoffen gemengd worden.
-een lapje stof waarop de stukjes gehecht worden (en eventueel een ander lapje voor de onderkant zodat de knopjes niet zichtbaar zijn).
-een strijkijzer.
-speldjes of textiellijm.
-een snijmat.
-een rolmes of schaar.
-sashiko garen.
-sashiko naald.
-Japanse vingerhoed.


 

Knip uit een niet te dikke stof en rechthoek van de gewenste afmeting. Vergeet niet dat u ongeveer 1,5 cm voor de zoom nodig heeft. De zoom strijk ik, dat is voldoende.

 
Kies mooie stukjes stof uit. Wilt u een placemat met een Japanse vintage uitstraling? Kies dan een van onze vintage stoffen. Met een stukje van 50cm x110cm kunt u al heel veel placemats maken! Knip meerdere stukjes stof in verschillende afmetingen. U kunt ook vrolijke kleuren toevoegen.

 
Leg de stukjes stof zoals gewenst en maak ze op het lapje stof vast met behulp van speldjes of textiellijm. Breng de sashiko steekjes aan. Combineer verschillende steekjes: grote, kleine, kruisjes, recht, krom... In dit boek vindt u veel voorbeelden van steekjes.

 
Laat uw creativiteit de vrije loop gaan. U hoeft zeker niet van tevoren te weten hoe het gaat worden. Het komt vanzelf wel.

                  
Et voila! Mijn eigen, super originele placemat in een Japanse vintage stijl! Hier heb ik wel heel veel steekjes gemaakt maar met minder kan het zeker. Ik heb ook geen zoom gemaakt want ik wilde dat het ruw zou ogen. Het gaat natuurlijk een beetje rafelen. Als u dat niet wilt kunt u voor elk stukje stof, of voor de stukjes die bij de rand zijn, een zoom strijken.


  
Voor deze placemat heb ik voor meerdere kleuren stoffen en garens gekozen. Voor de libelle heb ik een stukje van een sampler afgeknipt. Het is lekker handig en omdat de lijnen uitwasbaar zijn, kiest u wat u wilt houden. Textiellijm komt  heel goed van pas!


Lekker bezig.... Ik heb besloten om geel en rood sashiko garen toe te voegen. Op deze pagina vindt u alle kleuren sashiko garen.



Mijn tweede placemat is klaar! Die is heel anders dan mijn eerste en dat was ook de bedoeling.
De boro techniek kunt u ook gebruiken om, bijvoorbeeld, de voorkant van een tas te versieren. Hier doet u dat met sakizome-momen (of Japanese taupe). Er is een kit beschikbaar!


U doet hetzelfde als voor het bovenste voorbeeld: gebruik het witte stukje stof voor de ondergrond. Knip de stukjes sakizome stof zoals gewenst en plaats ze op het lapje witte stof. Gebruik daarvoor textiellijm of speldjes. Als u niet wilt dat de stof gaat rafelen, maak voor elk stukje stof een zoom. Breng de sashiko steekjes aan. Combineer verschillende steekjes: grote, kleine, kruisjes, recht, krom... In dit boek vindt u veel voorbeelden van steekjes.


Laat uw creativiteit de vrije loop gaan. U hoeft zeker niet van tevoren te weten hoe het gaat worden. Het komt vanzelf wel. Maak het lapje nog niet af, dus niet te vol met steekjes want om die op de tas vast te zetten zult u nog meer steekjes moeten maken. Bijvoorbeeld, op de foto links heb ik 1 lijstje omheen gemaakt maar op de foto rechts zijn er 2 lijstjes. Met het buitenlijstje heb ik het lapje stof aan de tas vastgemaakt. Er zijn nog meer horizontale en verticale lijnen die ervoor zorgen dat het lapje aan de tas vastzit.


En hier is het resultaat. Een originele tote die op geen ander lijkt!


Dezelfde techniek kunt u natuurlijk op ander items toepassen. Wat denkt u bijvoorbeeld van een kussenhoes?
 
Hier heb ik weer voor Japanse stof gekozen.

 
Ik speel met de printjes van de stof en ik verzin een verhaal...
 

                             
Dit is waarschijnlijk het mooiste kussen die ik in mijn huis heb!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close