Handleiding voor sashiko

Handleiding voor sashiko


Wat is sashiko?


"Sashiko" (de "i" spreekt u bijna niet uit) betekent "kleine steekjes" en is een traditioneel borduurtechniek uit het noorden van Japan waarmee boeren en vissers vroeger hun kleding versterkten. Meerdere lappen stof werden met kleine steekjes aan elkaar vastgemaakt. Tegenwoordig wordt sashiko gebruikt om kussens, lakens, tassen of zelfs kleding te versieren. De techniek is eenvoudig maar de combinatie van indigoblauwe stof en wit garen geeft de sashiko een bijzondere uitstraling. Nu zijn er sashiko stoffen en garens in alle kleuren maar de door de natuur geïnspireerde motieven blijven nog steeds heel aanwezig en dat maakt sashiko zo bijzonder.
Ook wordt sashiko steeds populairder buiten Japan, is het nog voor veel mensen een onbekende borduurtechniek.

 
 
Wat heeft u nogig?
 
1 lapje stof (plat of licht geweven) of een voorbedrukte sampler
1 pakje sashiko garen
1 naald voor sashiko
1 Japanse vingerhoed (eventueel)
1 vel carbonpapier*
1 patroon *
1 speciale marker  *
1 radeerwieltje*
*niet nodig als u een sampler gebruikt


In een kit vindt u de stof, het garen, een naald en soms een vingerhoed.





Starten.

 
1- Garen knippen
Een streng Sashiko garen van Olympus is 20 of 100 meter lang. Verwijder het papiertje en leg het garen voorzichtig op een tafel. Zoek een extra lusje dat het garen bij elkaar houdt en knip alle draadjes op dit punt door. Houd het andere uiteinde van het klosje vast en  vlecht losjes de draadjes om ze netjes bij elkaar te houden. Trek 1 draad vanuit de bovenkant van de vlecht.  Knip het in tweeën als u op  een klein ontwerp borduurt.

 







2- borduren


 
De steken van sashiko zijn een eenvoudige rijgsteek. Als u de steken een voor een maakt kan uw garen gaan draaien. Uw borduurwerk wordt mooier als er veel steken op uw naald staan (zie onderaan). Als je een lange lijn borduurt komt een langere naald goed van pas.
 
Om uw naald en draad makkelijker uit de stof te halen, trek de stof (met duim en wijsvinger) zachtjes aan.

3- Met of zonder knoop?
Als u  een project begint en eindigt , moet u wel of niet een knoop maken?

Met:

Vergeet niet dat sashiko vroeger gebruikt werd om kleding te versterken. De vrouwen maakten dus altijd eerst een knoop voor dat ze gingen borduren (met een knoop komt het borduurwerk niet makkelijk los).  De knoop was vroeger altijd wel te verstoppen want er werd met meerdere lappen gewerkt (de knoop zat tussen 2 lagen stof). Als u een knoop maakt, komt die aan de achterkant van uw borduurwerk.


 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close