Home      Login
      Nieuwsbrief aanmelding    Uit voorraad geleverd!    vóór 12 uur besteld, dezelfde dag verzonden  GROOTHANDEL
                                                             
 
logo

Handleiding voor kogin

Hier vindt u een korte handleiding voor kogin. Omdat u in de kits een Japanse uitleg zal vinden, hoop ik dat mijn handleiding u zal helpen deze bijzondere vorm van sashiko te ontdekken! Heel veel plezier.
 
Als u Kogin borduurt, begint u in het algemeen vanaf het midden van de stof en dat is om verspringingen te  vermijden. De patronen zijn symmetrisch. In een kit vindt u meestal variaties op een thema (zie foto's onderaan).
 
kogin kit: table coaster # 19
Als voorbeeld gebruikt ik de kogin kit #19 van Olympus

 
Stap 1: Markering van het midden van de stof.
Om het midden te vinden kunt u een meetlint gebruiken maar voor veel kits is het gewoon het midden van het lapje stof. U kunt dus het lapje in  4 vouwen. Dit punt markeert u met een (wateroplosbaar) potlood  of u maakt met een  felgekleurde draad  een kleine knoop die u later zal afknippen. Gebruik geen speld want er zou later een roestplek kunnen ontstaan. Als u zeker bent dat u het midden terug zal vinden (het is afhankelijk van de patronen), kunt u direct beginnen met borduren.


Op de foto van rechts wordt aangegeven dat u 1 steekje rechts van het midden moet beginnen. Het puntje is waar u begint.

Stap 2: het garen gebruiken.
In een kleine kit is het garen meestal klaar voor gebruik. Maak het knoopje los en doe het garen door de kogin naald heen (die heeft een groot oog).
 

Mocht u met een klosje werken, knip het zoals u een sashiko klosje zou knippen (zie foto onderaan). Het lieftst werkt u met een draad van ongeveer 1 meter lang.

Stap 3: begin met borduren.
Net zoals met de andere vormen van sashiko (moyouzashi of hitomezashi) kunt u op 2 manieren beginnen.

-De officiele manier: 3 kleine steekjes in de verkeerde richting en dan terug op dezelfde steekjes. Zo zal de draad niet los gaan. Zie foto's onderaan.

-De niet conventionele manier: een knoopje maken. Het is lekker makkelijk maar het moet groot genoeg zijn om niet door het raster heen te kunnen.

Stap 4: borduren.
Met kogin borduurt u op een lijn zoals aangegeven op het patroon. Het gaat meestal van onder naar boven en van rechts naar links. Om de draad glad te houden moet u na elke steek aan trekken. U mag het garen niet splitten, integendeel, probeer het gedraaid te houden.


Voorkant                                                                     Actherkant

 
Als u begint met borduren laat u 4 tot 5 cm garen aan de achterkant hangen. Als u naar de volgende lijn gaat laat u 2 tot 3 mm draad hangen (het mag dus niet strak).

U bent vanaf het midden van de stof begonnen en u bent klaar met de eerste helft van uw borduurwerk. Draai het nu om en begin met de tweede helft (het borduurwerk is symetrisch).
 
Uw borduurwerk afmaken.
Zoals u begonnen bent: borduur terug op uw 3 laatste steekjes of maak een knoopje.

Tijdens het borduren als u aan het einde van uw draad komt en u moet met een andere draad beginnen, doet u net alsof u uw borduurwerk afmaakt (opnieuw op uw 3 laatste steekjes borduren) en u begint weer te borduren volgens de officiele manier (zie boven).

Met een nieuw stuk garen beginnen.

Stap 5: borduurwerk wassen.
U moet uw borduurwerk altijd voorzichtig wassen zodat de steekjes mooi strak blijven. Laat u kogin werkje altijd plat drogen. Als u uw werkje wilt strijken, leg het eerst op een vochtig doekje.