Handleiding voor samplers
Deze handleiding voor samplers geeft u tips en helpt u met de basistechniek van sashiko. Dus ook zeker handig als u een kit aanschaft.

De samplers van Olympus zijn perfect om te oefenen met sashiko borduren. Het is makkelijk en het resultaat is heel bijzonder. Het zijn voorbedrukte lapjes stof met uitwisbare motieven. Sommige van die motieven horen tot de meest traditionele Japanse designs: ze zijn door de natuur, Japanse tekens en familie emblemen geïnspireerd.  Anderen zijn moderner en origineel.  Alle lijnen moeten in een bepaalde volgorde geborduurd worden en dat wordt  in de handleiding aan de hand van cijfers (1,2,3...) aangegeven. De instructies zijn in het Japans maar ik heb een handige handleiding voor jullie gemaakt!

Wat kunt u met een sampler doen? U kunt op een eenvoudige manier een originele kussensloop, een placemat of een gastendoekje maken.

Wat heeft u nodig?
-1 sampler
-1 pakje garen (20m is meestal genoeg tenzij het patroon heel druk is)
-1 naald
-1 vingerhoed
-1 hobbyschaar
-1 Japanse raadknipper
-1 strijkijzer
-1 handdoek
-draad en naald of een naaimachine



Sashiko garen, 40 meter, blauw.  Trek voorzichtig het papieren bandje van het klosje eraf.


Leg het garen voorzichtig op een tafel. Zoek een extra lusje dat het garen bij elkaar houdt en knip alle draadjes op dit punt door.


Houd het andere uiteinde van het klosje vast en  vlecht losjes de draadjes om ze netjes bij elkaar te houden.  Ik gebruik een lange sashiko naald en een Japanse  vingerhoed.


Zo'n Japanse vingerhoed zet u onderaan uw middelvinger.  Ik heb gekozen voor de sampler Juuji tsunagi maar u kunt natuurlijk elke de sampler van uw keus gebruiken.


Het lapje stof is 70cm x 35cm maar die wordt meestal  in  2 gevouwen (voor een kussensloop of placemat).    Er staat altijd een eenvoudige handleiding bij, wel in het Japans maar de tekeningen zijn duidelijk. Een deel is bedrukt (33cm x33cm) en een deel is onbedrukt (33cm x33cm).

Het wordt uitgelegd hoe te  borduren. #1: de lijst omheen. #2: alle "trappetjes" van links naar rechts. #3: alle trappetjes van rechts naar links. Trek voorzichtig een draad uit het vlechtje. Maak een knoop: ik leg het uiteinde van mijn draad op de naald, ik wikkel het een paar keer om de naald en hou alles tussen duim en wijsvinder vast. De naald trek ik nu naar boven... dat is het!
                                                                                           

De knoop komt op de achterkant. Dit is een simpele rijgsteek.

Ik zet zoveel mogelijk steken op mijn naald. Ik ga de hele lengte verder. Ik trek niet aan de naald, naar aan de stof (van links naar rechts). Bij een hoekje laat ik een lusje. Het mag nooit te strak zijn.


Ik heb nog maar 3 cm garen over. Dat is voldoende om een knoop te maken om verder te kunnen gaan.


In het Japans heet zo'n knoop "hatamusubi".




De lijst (#1) is klaar. In ga verder met #2: de trappetjes van links naar rechts.


De achterkant: lusjes en knopjes. #1 en # 2 heb ik af.  Nu nog #3!


# 3 is nu af! Het Japanse teken voor het cijfer 10 is een kruis. Dit patroon, met toenemende 10, symboliseert prosperiteit.


Nu was ik mijn borduurwerk in warm water met een beetje wasmiddel erin.


Ik laat het een paar minuten weken... en ik spoel het in vers water.


Ik rol mijn sampler in een handdoek goed droog, de verkeerde kant van de stof naar boven en ik strijk met mijn handen de stof weer glad.


Bovenop mijn sampler leg ik een handdoek en strijken maar. U gaatt dus niet direct op de garens strijken. Als u een kussenhoes van deze sampler wilt maken, kunt u het beste een klein Ikea kussentje gebruiken. Het heeft de perfecte maat hiervoor (35cm x 35cm)!

                            
                                         Et voila! Zo'n leuk kussentje is zeker niet moeilijk om te maken.

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close